سفارش تبلیغ
صبا ویژن

89/3/25
10:0 عصر

کشورهای موافق تحریم ایران ، تحریم شدند

روزنامه پول نوشت:

«صادرات مواد معدنی به کشورهایی که به قطعنامه علیه ایران رای مثبت دادند، محدود خواهد شد.»

این راهکاری است که یکی از معاونان وزارت صنایع و معادن در مقابل قطعنامه چهارم تحریم ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد ارایه کرده است. محمدمسعود سمیعی‌نژاد، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنایع و معادن دیروز در یک نشست خبری ابتدا عنوان کرد که «دستاوردهای بخش معدن و صنایع معدنی در سال‌های اخیر ثابت کرده که تحریم‌ها هیچ تاثیری بر این بخش نداشته» و سپس گفت که بسیاری از کشورهای جهان متقاضی دریافت مواد معدنی تولیدی ایران هستند» و به همین دلیل«‌‌با توجه به ضرورت دفاع از منافع ملی، به زودی صادرات مواد معدنی به کشورهای رای‌دهنده به تحریم ایران محدود شده و صادرات کسر شده از این کشورها به کشورهای دیگر متقاضی که به دلیل محدودیت تولید تاکنون امکان صادرات به آنها وجود نداشت، منتقل خواهد شد.»

بر اساس چهارمین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره تحریم ایران که با مخالفت ترکیه و برزیل و رای ممتنع لبنان درنهایت به تصویب رسید، ایران از خرید هرگونه کالا و خدمات مرتبط با موشک‌های بالستیک، سرمایه‌گذاری در معادن اورانیم و همچنین خرید برخی سلاح‌های سنگین نظیر تانک، خودروهای زرهی، ناو، جت و هلی‌کوپترهای جنگی و سیستم‌های موشکی منع شده است. اما رای‌دهندگان به این قطعنامه 11 کشور چین، روسیه، آمریکا، فرانسه، انگلستان، مکزیک، ژاپن، اوگاندا، بوسنی و هرزگوین، اتریش و گابن بودند. کشورهایی که هر یک به نوبه خود در سال گذشته از ایران کالاهای مرتبط با بخش معدنی وارد کرده‌اند.

رقم واردات این چند کشور در بخش محصولات معدنی حدود 870 میلیون دلار است سمیعی‌نژاد در پاسخ به این سوال خبرنگار پول در مورد اینکه آیا برای جایگزینی کشورهایی که قرار است صادرات مواد معدنی به آنها محدود شود، بازاریابی جدیدی صورت گرفته یا خیر؟ گفت: در این مورد بسیاری از کشورهای منطقه و دنیا خواهان واردات کالای معدنی از ایران بودند اما ما به دلایلی قادر به این کار نبودیم. حال با مسایل به وجود آمده فرصت مناسبی برای ایجاد بازارهای جدید رخ داده است.

اصلاحیه قانون معادن به مجلس می‌رود

چندی پیش رییس کمیته معدن کمیسیون صنایع مجلس از تاخیر در ارایه اصلاحیه قانون معادن از سوی دولت به مجلس گلایه کرد و هشدار داد که در صورت ادامه این روند خود مجلس دست به کار شده و این اصلاحیه را خواهد نوشت. معاون وزیر صنایع و معادن درباره علت تاخیر در ارسال اصلاحیه قانون معادن به مجلس گفت: وزارت صنایع ومعادن در موعد مقرر و در نیمه اول سال گذشته کار تدوین اصلاحیه قانون معادن را به اتمام رساند و برای تصویب به هیات دولت ارسال کرد. وی با بیان اینکه برخی از دستگاه‌های دولتی ایرادهایی به برخی از مواد این قانون داشتند، خاطرنشان کرد: در راستای شکوفایی بیشتر بخش معدن، اختلاف‌نظر با این دستگاه‌ها برطرف شده و اصلاحیه قانون معادن در نوبت هیات دولت برای ارسال به مجلس قرار دارد. او تصریح کرد: طبق جدیدترین اطلاعات از هیات دولت، اصلاحیه قانون معادن در هیات دولت به تصویب رسیده و آماده ارسال به مجلس است.

گسترش فعالیت معدنکاران به خارج از کشور

سمیعی‌نژاد درباره گسترش فعالیت معدنکاران داخلی به معادن خارج از کشور، خاطرنشان کرد: بخش خصوصی فعالیت‌های خوبی در جهت توسعه فعالیت‌های خود به معادن خارج از کشور انجام داده است؛ به‌گونه‌ای که در حال حاضر چندین معدن فلزی از طلا و سنگ‌آهن در ونزوئلا در حال عقد قرارداد با بخش خصوصی ایران هستند. وی افزود: چندین معدن از سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی و معادن فلزی نیز در کشورهای آفریقایی معرفی شده که برخی از آنها بابت طلب ایران از این کشورها بوده و در مرحله مذاکرات نهایی برای بهره‌برداری بخش خصوصی ایران قرار دارد.

حمایت بسته حمایتی از صنایع انرژی‌بر

وی همچنین درباره برنامه‌های وزارت صنایع و معادن برای حمایت از صنایع انرژی‌بر در اجرای طرح تحول اقتصادی و حذف یارانه‌های انرژی گفت: بیشترین مصرف انرژی صنایع در حوزه معاونت معدنی و صنایع معدنی وزارت صنایع و معادن است که تمهیدات خوبی در بسته حمایتی بخش صنعت و معدن برای حمایت از آنها دیده شده است. سمیعی‌نژاد با بیان اینکه پرداخت مستقیم یارانه‌ها، ارایه قرض‌الحسنه به واحدها برای استانداردسازی مصرف انرژی، آموزش عمومی، تنظیم تعرفه‌ها و ارایه جوایز صادراتی از جمله برنامه‌های کوتاه‌مدت بسته حمایتی بخش صنعت و معدن است خاطرنشان کرد: تنظیم برنامه انرژی، مدیریت منابع انسانی، برنامه مدیریت واردات و صادرات و برنامه نظام مالی از جمله راهکارهای میان و بلندمدت در نظر گرفته شده در بسته حمایتی بخش صنعت و معدن است.

وعده صعود به رتبه هفتم تولید سیمان در جهان

سمیعی‌نژاد در مورد جایگاه ایران در تولید مواد معدنی در جهان خاطرنشان کرد: در حال حاضر ظرفیت سیمان کشور به 70‌میلیون تن و رتبه کشور در صنعت سیمان به اول منطقه و 9 جهان رسیده است. تا پایان سال جاری نیز ظرفیت تولید سیمان به 82‌میلیون تن رسیده و به رتبه هفتم جهان صعود خواهیم کرد. وی افزود: در حال حاضر رتبه 16 تولید فولاد خام جهان، رتبه 24 تولید شمش آلومینیوم و رتبه اول منطقه و رتبه سوم جهان در تولید سنگ‌های تزئینی و رتبه یک منطقه و دو جهان در تولید ظروف چینی در اختیار ایران است.

انتشار مرحله دوم اوراق مشارکت 8طرح فولادی

وی همچنین درباره آخرین وضعیت هشت طرح فولادی گفت: در حال حاضر پیشرفت فیزیکی هشت طرح فولادی به طور متوسط 28‌درصد است. سال گذشته اوراق مشارکت این هشت طرح منتشر و ظرف دو روز خریداری شد. مرداد ماه امسال نیز مرحله دوم اوراق مشارکت هشت طرح فولادی به مبلغ 500‌میلیارد تومان عرضه خواهد شد. او خاطرنشان کرد: در پایان برنامه پنجم توسعه، تولید فولاد به حدود 42‌میلیون تن خواهد رسید که 35‌میلیون تن آن مربوط به طرح‌های زیر نظر ایمیدرو و هشت‌میلیون تن نیز مربوط به طرح‌های در حال اجرای بخش خصوصی است.

تامین بودجه جدید برای تدوین استراتژی بخش معدن

معاون وزیر صنایع و معادن درباره آخرین وضعیت تدوین استراتژی بخش معدن نیز خاطرنشان کرد: در ابتدای تدوین استراتژی بخش معدن، بودجه آن تعیین و با هماهنگی سازمان مدیریت وقت در اختیار تیم مربوطه قرار گرفت، اما پس از مدتی آنان درخواست دو برابر شدن بودجه را مطرح کردند که امسال از محل برگشت بودجه حقوق دولتی معادن، این بودجه تامین و در اختیار تیم تدوین‌کننده استراتژی قرار گرفت؛ بنابراین امیدواریم تیم مربوطه تا پایان امسال نسخه نهایی استراتژی بخش معدن را ارایه کند.

سیاست انقباضی بانک‌ها و تعویق جشن خودکفایی فولاد

معاون وزیر صنایع و معادن درباره دلیل عدم برگزاری جشن خودکفایی فولاد خاطرنشان کرد: بخش خصوصی به دلیل سیاست‌های انقباضی بانک‌ها نتوانست درموعد مقرر 1/5‌‌میلیون تن ظرفیت تولید خود را محقق کند و به همین دلیل تا رسیدن بخش خصوصی به برنامه تعیین شده، جشن خودکفایی فولاد به تعویق افتاد.




کدام کشورها زیان می‌بینند؟



نگاهی به میزان صادرات کالاهای معدنی ایران به کشورهایی که رای مثبت به قطعنامه تحریم ایران دادند




چین: 861‌ میلیون دلار



چین به عنوان کشوری که بالاترین رشد اقتصادی دنیا را دارد بیشترین مشتری محصولات معدنی ایران هم بوده است. چین در سال گذشته 861‌‌میلیون و 271‌هزار و 569‌دلار محصولات معدنی از ایران وارد کرده. آیا با وجود رأی مثبت چین به قطعنامه تحریم ایران می‌تواند از چنین درآمدی به‌راحتی عبور کند؟

انواع سنگ: یک‌میلیون و 509‌هزار و 299‌دلار

انواع سنگ فلزات: 571‌میلیون و 97‌هزار و 187‌دلار




فرانسه: نزدیک به 6میلیون دلار



فرانسوی‌ها در سال گذشته بیش از 8/5‌‌میلیون دلار از ایران محصولات معدنی وارد کرده‌اند که نسبت به برخی از کشورهای دیگر قابل توجه است. عمده واردات این کشور نیز صفحه‌های مفرغی یا مسی بوده است.

انواع سنگ: 119‌هزار و 672‌دلار

سرامیک:235‌هزار و 132‌دلار

صفحه از برنج:یک‌میلیون و 144‌هزار و 516‌دلار



انگلستان: 2/1‌میلیون دلار



ایران در سال گذشته بیش از یک میلیون و 200 هزار دلار محصولات معدنی به کشور انگلستان صادر کرده است. این محصولات شامل انواع سنگ، انواع کاشی و سرامیک و مصنوعات آلومینیومی بوده است.

انواع سنگ: یک میلیون و 174‌هزار و 375‌دلار

انواع کاشی و سرامیک:55 هزار و 606‌دلار

مصنوعات آلومینیومی:چهار‌هزار و 266‌دلار



روسیه: نزدیک به 5/1‌میلیون دلار



روسیه دومین شریک تجاری ایران در واردات محصولات معدنی است. این کشور در سال گذشته یک میلیون و 305‌‌هزار و پنج‌دلار محصولات معدنی از ایران وارد کرده است. روس‌ها پیش از رای مثبت به قطعنامه بارها اعلام کرده‌بودند که یکی از متحدان استراتژیک ایران در بخش‌های مختلف هستند.

انواع سنگ:617‌هزار و 399‌دلار

انوع کاشی و سرامیک:162‌‌هزار و 408‌دلار



ژاپن: حدود نیم‌میلیون دلار



ژاپنی‌ها در سال گذشته از سنگ مرمر خام و کارنشده تا سرامیک و آلومینیوم خام از ایران وارد کرده‌اند. رقم واردات محصولات معدنی از ایران به این کشور به 423 هزار و 748‌دلار می‌رسد که شامل این موارد است:

انواع سنگ:221‌هزار و 526‌دلار

کاشی و سرامیک: 5‌هزار و 43‌دلار

آلومینیوم خام:197‌هزار و 179‌‌دلار



نیجریه: نیم‌میلیون دلار



این کشور در سال گذشته بیش از نیم‌میلیون دلار از ایران محصولات معدنی وارد کرده است. بدین ترتیب که می‌آید:

انواع سنگ: 72 هزار و 946‌دلار

کاشی: 24‌هزار و 230‌دلار

انواع محصولات معدنی:423‌هزار و 300 دلار



اوگاندا: 30‌هزار دلار



رقم صادرات محصولات معدنی ایران به کشور آفریقایی اوگاندا نیز به مانند برخی دیگر از این کشورها آنقدر ناچیز است که نمی‌توان به حساب آورد. یعنی رقم 3‌هزار و 313‌دلار دو محصول مصنوعات آهن و فولاد و انواع کاشی و سرامیک صادر شده است.



بوسنی: حدود 22‌هزار دلار



رقم واردات محصولات معدنی ایران از بوسنی و هرزگوین آنچنان نیست که به حساب بیاید. چیزی حدود 22‌هزار دلار. دقیق‌تر می‌شود 21‌هزار و550‌دلار. فقط یک محصول معدنی از ایران به این کشور صادر شده است و آن مصنوعات ساخته شده از مس است.



گابن: 45‌هزار دلار



باز هم جای شکرش باقی است که میزان صادرات محصول معدنی ایران به این کشور کوچک آفریقایی از اوگاندا بیشتر است و به 45‌هزار و 216‌دلار رسیده است. مصنوعات آلومینیومی تنها چیزی بوده که در دسته محصولات معدنی به این کشور صادر شده است.



مکزیک‌: صفر



رقم صادرات محصولات معدنی ایران به این کشور طی سال گذشته صفر بوده است.

مشخص نیست که قرار است چه چیزی در قبال رأی مثبت این کشور به قطعنامه تحریم ایران محدود شود؟



اتریش: کمتر از 60‌هزار دلار



صادرات محصولات معدنی ایران به اتریش در سال گذشته به رقم 52 هزار و 375‌دلار رسیده است.

به نظر می‌رسد این رقم آن چنان نباشد که ایران برای محدود کردن صادرات مواد معدنی خود غصه‌ای بخورد.

انواع سنگ: 46‌هزار و 175‌دلار

سنگ آهن: 5‌‌هزار و 876‌دلار

مصنوعات آلومینیومی: 324‌دلار



آمریکا: کمتر از سه‌هزار دلار



میزان صادرات محصولات معدنی در سال گذشته به کشوری مانند آمریکا زیاد نیست فقط دو‌هزار و 626‌دلار. این محصولات شامل کاشی و سرامیک، مصنوعات از آهن یا فولاد و انواع سنگ بوده که در مقادیر ارزی بسیار پایین صادر شده است.

انواع کاشی: هزار و 326‌دلار مصنوعات از آهن یا فولاد: 870‌‌دلار

اشیای ساخته شده از سنگ یا مواد معدنی: 330‌‌دلار

انواع سنگ‌: 100 دلار